2.12.2013 г.

Албум "50 годишнината на Софийския университет", част 2


По случай патронния празник на най-старото висше учебно заведение в България представяме специален албум, издаден през 1939 г. за 50-годишнината на Университета. В няколко части ще представим това интересно издание, отпечатано в едва 2000 екземпляра. Пропускаме страниците с паралелните текстове на френски език. Първа част можете да прочетете тук, трета част - тук и четвърта - тук.


21 май 1939 г.
Отпразнуването на 50-годишнината на Софийския университет
"Св. Климент Охридски"

Отпразнуването на 50-годишнината на Софийския университет „Св. Климент Охридски" остава едно събитие в историята на българската наука. С участието в тържествата на повече от двеста именити представители на чужди университети и академии — елита на културния свят, се подчерта значението, което те отдават на нашия университет. Интересът, който чуждият свят прояви към нашия културен институт, повдигна силно неговия престиж, приравнявайки го по дейност със западноевропейските университети.

Тържествата започнаха с молебен в храма Св. Ал. Невски, в присъствието на Техни Величества Царя и Царицата, Техни Царски Височества Княз Кирил и Княгиня Евдокия, Министерския съвет, чужденците-гости, дипломатическото тяло и всички висши официални лица.

След молебена, образува се шествие до Ректората, начело на което бяха почетната група на нашите студенти със знамето си, ректорите и деканите на чуждите университети, предшествувани от ректора г. проф. д-р Ал. Станишев и педела, който носи ректорския жезъл, подарен неотдавна на нашия университет от големия приятел на България сър Едуард Бойл (жезълът е копие от ректорския жезъл на Кембриджския университет).

Повечето от чуждите представители бяха облъчени в много интересни и живописни одежди, запазени по традиция при най-старите европейски университети. Шествието им, невиждано досега у нас, предизвика бурни овации на стеклото се гражданство.

Тържественото университетско заседание бе открито от Н. В. Царя с приветствена реч. След Негово Величество говориха Министърът на Народната просвета г. проф. д-р Богдан Филов и ректорът на Софийския университет г. проф. д-р Ал. Станишев.

На следния ден специални делегации от Варшавския университет, начело с ректора г. проф. Антониевич и г. проф. Слоньски, и от Берлинския университет — с професорите д-р Мюленс и д-р Хоппе, придружени от ректора г. проф. д-р Ал. Станишев, се явиха в Двореца и поднесоха на Н. В. Царя дипломи за провъзгласяването Му за почетен доктор по естествените науки на Варшавския университет и такъв по медицина на Берлинския университет.

При второто заседание в Ректората бяха поднесени дипломите за провъзгласяване чуждите учени за почетни доктори на Софийския университет, след което техни представители благодариха с много ласкави слова за Н. В. Царя, за Българския университет, за професорското тяло, за българската наука и народ.

Юбилеят на Българския университет беше не само университетски, но и народен празник.



Речта на Н. В. Царя


Речта на Министъра на Народната просвета г. проф. д-р Богдан Филов

Речта на Ректора на Университета г. проф. д-р Ал. Станишев

Приветствията на френския сенатор г. Жюстен Годар

Германският райхсминистър д-р Ханс Франк

Приветствията на водача на английската делегация - лорд Пърси и тия на сър Едуард Бойл, председател на Балканския комитет в Лондон

Проф. д-р Джемил Бизел за Софийския университет

Още от приветствията на чуждестранните представители

Н. В. Царят поздравява почетната студентска група

Ректорите и деканите на чуждестранните университети, начело с г. проф. д-р Ал. Станишев, се отправят към храма "Св. Ал. Невски" 

След молебена в храма "Св. Ал. Невски" ществието, начело с ректора г. проф. д-р Ал. Станишев, се отправя към Ректората

Шествието на френската делегация след църковната служба

Тържественото заседание в Аулата на Университета

След тържественото заседание, Т. В. Царят и Царицата, придружени от Т. Ц. В. Княз Кирил и Княгиня Евдокия, напущат Университета

Официалните лица, начело с Министър-председателя г. Г. Кьосеиванов и ректора г. проф. д-р Ал. Станишев, на излизане от Ректората

Полските учени, придружени от подначалника на протокола при М-вото на външните работи г. Е. Силянов, напущат Ректората