4.02.2019 г.

София преди и сега: Спирка "Борова гора"


Едва ли има някой, който да не е чувал за вълшебната трамвайна спирка "Вишнева". Тя е скътана в гората между площад "Журналист" и Семинарията и всеки, качил се на мотриса по линия №10, има възможността да мине покрай навяващата романтични мисли къщичка.

Едва ли мнозина обаче все още пазят спомен за не по-малко приказната трамвайна спирка "Борова гора". Намирала се в непосредствена близост по трамвайното трасе, някога тази спирка се е разполагала в същия горист участък край булевард "Митрополит Кирил Видински".

Трамвайна спирка "Борова гора", вероятно 30-те години

Стилът на сградата, която запазената стара снимка ни разкрива, изцяло носи духа на спирка "Вишнева". Макар и по-скромна по размер, спирка "Борова гора" споделя същите характерни дървени елементи, железните парапети и цялостното усещане за уютна планинска хижа. 

Мястото днес

Открит остава въпросът дали двете постройки са изградени за трамвайни спирки или в последствие са пригодени да изпълняват тази функция, но от 30-те години те вече обслужват удълженото трасе на линия №1 (Гарата-Семинарията).


Използваната и в наши дни спирка "Вишнева"

Ако сравним картите на София от периода с тези от 20-те години, се вижда как трамвайната линия е продължена и след днешния площад "Журналист", като лъкатуши през гората под Семинарията, преди да достигне последната точка от своето пътуване - днешния площад "Велчова завера". Тогава горските спирки, обслужващи този участък, са две - "Вишнева" и "Борова гора".

Удълженото трасе на трамвая върху карта от 1935 г.

Днес обаче от спирка "Борова гора" не е останало много и единственото, което напомня, че някога тук е спирал трамваят, са останките от каменните основи на изчезналата къщичка. Кога спирката е премахната и защо сградата е изоставена и разрушена не успяхме да установим с точност.

Останките на някогашната спирка, заснети откъм бул. "Митрополит Кирил Видински"


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...