18.01.2009 г.

Първите български дипломати в Япония


Тази година е особена за връзките между България и Япония. Честват се 90 години от установяването на официалните отношения между двете страни, 70 години от откриването на първата японска легация у нас и 50 години от възстановяването на дипломатически отношения. 2009 г. също така ще бъде година на България в Япония, а Негово императорско височество принц Акишино заедно с принцеса Кико ще посетят нашата държава през месец май.

Всички тези събития ще ни накарат да обърнем поглед към историята на двустранните връзки на България с тази колкото далечна, толкова и интересна страна. Оказва се обаче, че е трудно да се намери източник, който в дълбочина да разглежда дипломатическата история на двете държави.

В раздела си "История на мисията" страницата на българското посолство в Токио се задоволява с публикуването на списък с българските представители в японската столица.

Кратка справка за двустранните отношения, както и за първите японци посетили българските земи, се намира и на страницата на японското посолство в България.

Търсейки повече данни, отворихме "История на дипломатическите отношения на България", където се отбелязва, че дипломатически отношения между България и Япония са установени след подписването на Ньойския мирен договор (27 ноември 1919 г.). Япония прави първите постъпки за откриване на легация в София през 1933 г., което обаче не се случва до 1939 г. С ориентирането на България към силите от Оста се активизират и отношенията със Страната на изгряващото слънце. Така на 4 декември у нас пристига първият японски пълномощен министър Терио Хашия.

Идва и 1942 г., когато България открива първата си легация в столицата на своя съюзник. Първият ни пълномощен министър Янко Пеев връчва акредитивните си писма на император Хорихито на 10 септември 1942 г. След 9 септември 1944 г. България къса дипломатически отношения с Япония - на 7 ноември е връчена вербална нота на японската легация в София, а на 10 ноември пълномощният министър Стоян Петров - Чомаков връчва същата нота на японското външно министерство.

Най-оскъдна е информацията именно за тези първи години на дипломатически контакти. Те са любопитни, не само защото тогава е поставено началото, но и защото става дума за динамичните дни на Втората световна война. Дали поради идеологически причини и политически свян, дали поради наличието на по-важни въпроси, темата сякаш е оставена встрани и не е подробно изследвана и описана от социалистическата историография. Известни щрихи от периода могат да бъдат открити в книгата на Стоян Петров - Чомаков "Духът на дипломацията", която той пише в емиграция. Дипломатът посвещава на Япония специална книга, която преди няколко години съще бе издадена у нас. Тя е изцяло посветена на културата и своеобразието на Япония и предава впечатленията, които той е натрупал в края на войната.

Защо пишем всичко това? През 2008 г. се сдобихме с фотоалбум, който по всичко изглежда е принадлежал на Янко Пеев, първият ни пълномощен министър в Япония. В него дипломатът е събрал своите фотографии от времето, прекарано в Токио. Пред очите ни се разкриват както лицата на българската легация, така и официалната дейност на министъра. Спокойно може да се кажа, че в албума са скрити уникални мигове от българската дипломатическа история. Преди да попадне в ръцете ни, албумът се намираше в Турция. Каква е била съдбата му през последните 60 години и как е попаднал там, за нас остава тайна.

Едва ли има по-подходящ момент от юбилейната година на българо-японските отношения, за да видят те бял свят. За тази цел сканирахме и публикуваме тук някои от по-интересните снимки, свързани с легацията и работата на Янко Пеев. В албума има и голямо количество лични снимки на министъра, както и различни пейзажи от Япония. Запазваме оригиналните коментари на изображенията. За съжаление някои са ненадписани, което обрича на забвение хората, местата и събитията, уловени на тях.


15 юни 1942 г., членовете на българската легация в Япония на път за Токио - Янко Пеев, Емил Емануилов, Светослав Минков


3 август 1942 г., на път за Токио - Емил Емануилов, Янко Пеев, Капитан Кирков


Министърът на външните работи Масаюки Тани и пълномощният министър Янко Пеев подписват на 11 февруари 1943 г. Японо-българската конвенция за проятелство и културно сътрдуничество.

Визитна картичка на пълномощен министър Янко Пеев.


Визитната картичка от обратната страна, надписана на японски език.


В легацията работи и известният писател Светослав Минков.


На гърба на снимката има посвещение от Светослав Минков до министър Пеев.


Снимка в градината на царската легация, март 1943 г.


Градинарят и готвачът на легацията - Токио, 1943 г.


Ненадписана снимка с посвещение от г-н Шикада - Осака, февруари 1944 г.


"Моята малка приятелка Йоши Ямагучи играе танцът на "glycines" - Токио, март 1943 г."


Ненадписана снимка.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...