5.04.2009 г.

Не е ли София наистина един от най-чистите градове?



Не, не иронизираме. Нито сме изгубили ума си. Тези горди думи стоят под една снимка на безупречната градинка пред Военния клуб, публикувана в общинското списание "Сердика" през 1941 г. Фотографията придружава малка статия, озаглавена "Защо е София най-чистият град". Пропаганда, ще каже някой. Сигурно има доза самохвалство зад тези думи, но във всяка реклама трябва да се намира голямо количество истина, за да бъде възприета. Как бихте реагирали, ако днес чуете следното твърдение: "Не само жителите на София и на провинцията, а и чужденците-гости на София се радват на столичната чистота." С истеричен смях навярно. Е, в онези години подобни думи не са звучали невероятно.


Защо е София най-чистият град

Не само жителите на София и на провинцията, а и чужденците-гости на София се радват на столичната чистота. Не е много далечно минало времето, когато улиците на българската столица напомняха боклучища - не е много далечно и бъдещето, когато София ще си извоюва с право името на град, който по чистота, въздух и условия за летуване съперничи на знаменити западни градове.

Отделението чистота и техническа работилница през май е изхвърлило 9.250.000 кгр. смет, ето как: с автомобили сметосъбирачки 77.500 кгр. улична и 5.560,000 кгр. домашна смет. Барабаните поливачки през май са измили павирани улици, тротоари и площади около 7 1/2 милиона кв. метра - всяка една от 378-те е почиствала дневно около 20 х. кв. метра. За поливане на улиците и площадите е била излята вода 774 куб. метри. От едни ями, чието име може и да не се спомене, общинските служители по чистотата са изхвърлили 568 чистачни бурета, по 600 литра всяко - 504 на частни лица и 64 от обществени учреждения. От общинските отходни места са се възползували 5.591 жители, които са внесли в общинската каса за това 11.182 лв. За неспазване чистотата по улици и площади са били съставени 19 акта срещу 16 нарушители за 1.900 лв., а по карнетка, позната на твърде много зложелатели, са били глобени 584 нарушители с 5.170 лв. Отделението, освен това, е извършило работи в полза на различни други общински служби, които оценени в пари, възлизат на около 60 хиляди лева.


Сега си задайте въпроса: "Защо София вече наистина не е един от най-чистите градове?"