3.09.2009 г.

Бирена София!



Освобождението донесло нови навици в живота на столичани. Така се случило и с предпочитанията им сред питиетата. Бирата бързо навлязла у нас и се превърнала в страст на старософиянци, а прохладните бирарии станали любимо място за прекарване на часове с приятели.

За да придобие нашият съвременник представа за ролята на така обичаната напитка в живота на някогашния град, подбрахме тук няколко снимки с вкус на бира:


Фабриката на братя Прошек - първата пивоварна в София, построена още през 1884 г. на една височинка извън града, близо до Цариградското шосе.


Втората пивоварна, появила се само две години по-късно, се намирала в Павлово.


Прясното Прошеково пиво в очакване да поеме към столичните (и не само) бирарии за радост на своите прежаднели почитатели.


Бирария Батенберг, изключително популярна в онези години.


Бирарията Родопи също не отстъпвала по своята известност.


За бирата в Стара София разказва и Георги Каназирски - Верин:

По него време се консумираше повече бира отколкото вино. В София имаше много хубава и отлежала бира, — производство на Братя Прошекови, на Павлово, тая на Таки бираджията, освен това Търновско и Шуменско пиво. Много по-късно имахме и бирата на фабрика Македония. Внасяше се също и мюнхенска и дрехерова, па и пилзенска бира. Консумацията беше голяма — аз зная заведения, които харчеха по седем хектолитри на вечер.

Бирата беше евтина. Доскоро още стояха някои стари фирми на бирарията Секлер, която продаваше голяма чаша бира за петнадесет стотинки. „Батемберг“ още не съществуваше. Йосиф Минчев имаше едно малко заведение с женска прислуга на ъгъла на Цар Калоян и пл. Св. Георги, гдето доскоро беше склад за одеала. Към 1904 г. той построи срещу църквата „Св. Георги“ заведението „Батемберг“, в което свиреше прочутият тамбурашки оркестър на Ротшилд, съставен изключително от любители чиновници, облечени в шопски костюми. Там по-късно свиреше и оркестърът на Швертнер.

Една прочута бирария по него време беше „Перо яваш, яваш“, по-късно наречена „Родопи“ на площад Св. Никола.

Хубавата бира, многото закуски и богатата скара привличаха всички семейства в тая бирария, гдето рядко се намираше свободно място. Компаниите оставаха на гуляй до късно през нощта — тогава нямаше определен час за затваряне на заведенията.


http://www.chitanka.info:82/lib/text/2899/10#textstart


За биропровода на Прошек и други любопитни подробности от бирената история на столицата можете да прочетете и тук.

А за край: Наздраве!:)