7.03.2011 г.

Дом Шавкулов



Днешният разказ e за една забележителна столична сграда. Дължим го на Елена Баранова, по баща Шавкулова, която ни писа по повод снимка, публикувана на страницата ни във Фейсбук.


Къщата, на чийто вход е снимана табелата от ковано желязо "Домъ Шавкуловъ", е емблематичната софийска сграда на ъгъла на ул. Раковска и Царя, точно на диагоналния ъгъл на Военния клуб. Една внушителна, монолитна постройка, изградена във виенски стил и завършена през 1925 г. Сградата има два входа, три, да ги наречем, жилищни етажа, апартамент с отделен вход, в чийто вестибюл са се провеждали балове и приеми, и тавански помещения, обитавани някога от прислугата, със съответните котелно и перилно помещения, които в наши дни са просто тавани.

Интересна подробност е асансьорът Schindler, който е поръчан специално за къщата и е уникален с това, че се отваря от две страни, тъй като стълбищната клетка е проектирана спираловидно. Асансьорът работи и до днес!

Сградата не е пострадала при бомбардировките, което е изумително, като се има предвид какви поражения търпи центърът на София.


Цялата сграда е била национализирана през 1947 г. През годините на социализма в нея са се помещавали различни държавни организации като "Бояна филм", книжарницата за руска и съветска литература "Ленин" и други.

През годините почти не са правени промени във вида на сградата. В наши дни тя е и паметник на културата и, като такава, фасадата бе реновирана преди 10-ина години по проекта "Красива България".