10.01.2012 г.

Памет, крехка като стъклоПрез 2010 г. имахме възможността да разкажем за стереоскопа - предшественик на съвременните триизмерни технологии. Днес ще добавим нови щрихи по темата. Като потвърждение на правилото, че и в малката кутийка понякога се крият големи изненади, открихме истинско съкровище за всички любители на Стара София. 


В една иначе невзрачна опаковка чакаха да бъдат намерени няколко стъклени плаки с марката Ilford. Неизвестният фотограф (вероятно французин, съдейки по саморъчните надписи) е посетил столицата в първите години на XX век, като е заснел 6 различни изгледа от града. В това число - две фотографии на базиликата "Света София", една на джамията "Баня Баши" и няколко кадъра от оживен пазарен ден в студената зимна столица. В кутията се съдържат и изображения на скалисто дефиле, заснети от прозореца на влак. 

Зимна София, преживяла близо 110 години върху крехкото стъкло. По това време на върха на базиликата "Света София" се е намирала пожарната наблюдателна кула.

Руините на храма "Света София"

Джамията, на преден план шейна, теглена от коне

Поглед към светлината - пазарен ден на бул. Мария Луиза, вероятно пресечката с ул. Нишка. Качеството на изображението е изключително.

Пазарен ден, пресечката на бул. Мария Луиза с ул. Трапезица

Отново улица Трапезица. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...