27.11.2013 г.

Протестът против Ньойския договор, 1933 г.


По традиция всяка година на 27 ноември в някогашна София се организира голям протест срещу клаузите на престъпния Ньойски договор. Днес споделяме снимки от демонстрациите, проведени през 1933 година. В тях участват хиляди студенти, представители на патриотични организации, българи от Македония, Тракия, Добруджа и Западните покрайнини. Стига се дори до инциденти и открити сблъсъци с конната стража.







Всенародният протест
против Ньойиския договор

(В-к Македония)

Вчера във всички по-големи градове в страната е била проведена успешно акцията срещу Ньойиския договор. В София протестната акция бе проведена днес, в самия ден на подписването на договора от Ньойи.

По инициативата на всебългарския съюз Отец Паисий и на студентския съюз се състоя многохилядно събрание в театър Роял. Салонът бе буквално препълнен от народ. Вън на улицата остана грамадно множество. Събранието се откри от секретаря на акционния   комитет г. Н. Паяков, който последователно даде думата на г. г. Н. Коларов — представител на македонската младежка организация, на А. Станков — представител на младежите тракийци, на Г. Бончев - представител на младежите добруджанци, на Асен Ценов — представител на младежите западнопокрайнци и на Ив. Дочев — от националните легиони. Последен произнесе аргументирана реч  г. проф. Генов. Всички речи, вдъхновени и силни бяха бурно акламирани.

Накрай бе гласувана резолюцията, която още днес ще бъде изпратена телеграфнчески до О. Н.