9.06.2020 г.

София преди и сега: Домът на генерал Георги Вазов


Един от най-интригуващите образци сред характерните за Стара София богати фамилни домове от началото на 20 век е този на генерал Георги Вазов. 

Георги Вазов, представител на именитата фамилия, е висш български офицер и военен министър, който остава в историята с решаващия си принос за превземането на одринската крепост през 1913 г.

Неговата забележителна къща в столицата дълги години се разполага на пресечката на улица "Георги Раковски" с улица "Гурко". Парцелът (също както и мястото, на което е построен домът на неговия брат Иван Вазов малко по-нагоре по улицата) е принадлежал на Кирко Вазов, техен чичо.

Домът на генерал Вазов, началото на 20 век

Сградата е построена в периода 1898-1902 г. Според някои източници автор на проекта е бележитият архитект Никола Лазаров, чието богато творчество и до днес радва минувачите в София и в редица други български градове. Според други данни, възможно е проектът да е дело на самия генерал Вазов.

Архитект Никола Лазаров в ателието си, 1898 г.

Старите фотографии и картички са съхранили някогашния изглед на зданието. Домът на генерал Вазов е на два етажа и се отличава с характерна архитектура - фасада в ориенталски стил и купол, красящ елегантно нейния ъглов завършек. Представителният вход е изграден откъм по-значимата улица "Раковски".

Поглед по улица "Раковски", около 1910 г. - вдясно се вижда и зданието на генерал Вазов.

За съжаление, къщата не е подмината от строителния бум в столицата през 30-те години. Тя е разрушена през 1938 г., когато на нейно място е издигната съществуващата и днес пететажна кооперативна сграда. В част от апартаментите живеят някои от наследниците на генерал Вазов.

Съвременен вид на ъгъла на "Раковски" и "Гурко", сградата е заменена с кооперация.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...