30.06.2020 г.

София преди и сега: Софийският Гутенберг


Площад "Гарибалди" е сред немногобройните пешеходни площадчета на София и благодарение на характерната си атмосфера се радва на сърдечното приятелство на мнозинството столични. Любителите на историята знаят, че някога този почти незначителен по мащаб триъгълник между няколко софийски улици е приютявал не една бележита институция - в различни периоди тук са старата централна поща, някогашната румънска легация, прословутата Бурова банка, Софийската фондова борса.

Вече близо век "Гарибалди" е дом и на един друг жител на площада, който тихо наблюдава нашето забързано ежедневие откъм пресечката с улица "Денкоглу". По-наблюдателните веднага ще се досетят, че става дума за бащата на съвременното книгопечатане Йоханес Гутенберг, чиято скулптура се е възкачила над представителния вход на намиращото се там здание.


Историята на софийския Гутенберг е тясно свързана с името на един роден представител на печатарския занаят - Стефан Стайков. Роденият в Клисура Стайков се установява в София, където през 1908 г. основава фирмата "С. М. Стайков" и изгражда собствена печатница, намирала се на пресечката на улиците "Ангел Кънчев" и "Иван Денкоглу".

Успешната работа позволява на Стайков да се утвърди и да построи нова модерна сграда, разположена на отсрещната страна на улицата ("Ангел Кънчев" 1), в която около 1925 г. премества своята печатница.

Втората печатница на Стефан Стайков, намирала се на "Ангел Кънчев" 1

Мястото днес

Съществуващото преди това здание на площад "Гарибалди" е надстроено в познатия днес представителен вид (според съществуващите данни автори са архитектите Георги Русев и Тодор Горанов) и вече служи за жилищните нужди на Стайков и семейството му. На фасадата, като символ на печатарския занаят, е поставена познатата ни фигура в цял ръст на първопроходеца Гутенберг.

По време на Втората световна война сградата на площад "Гарибалди" понася тежък удар при съюзническите бомбардировки. В последствие е възстановена и укрепена, но част от пластичната й украса изчезва завинаги. За щастие, отличителната скулптура на Гутенберг оцелява и продължава да радва окото на минувачите.

Софийският Гутенберг се разминава на косъм с унищожението

Сградата днес

През 1947 г. печатницата на улица "Ангел Кънчев" 1 е национализирана, по-късно и надстроена, като нейната сграда днес изпълнява други функции.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...