12.05.2010 г.

Албум "София"


Днес е хубав ден за блога и неговите приятели. Представяме един уникален албум, публикуван вероятно около 1936-37 година. Рядко имаме удоволствието да попаднем на толкова интересно и мащабно издание.

Какво го прави така уникален? За разлика от различните туристически пътеводители, които дават обща информация за столицата, албумът "София" включва подробен преглед на търговските обекти в града - магазини, книжарници, сладкарници, пивници, хотели и пр., и пр. Всички те богато гарнирани с извънреден снимков материал, подробна информация за предлаганите стоки и услуги, както и за техните собствениците. Това се явява един своего рода каталог на цяла епоха от развитието на София, събран и подреден между кориците на една единствена книга.



Това великолепно издание е любезно предоставено от Лиляна Фетваджиева-Вълкова и Васил Вълков и достигна до нас с безценната помощ на Борис, положил нужните усилия за дигитализацията на албума. На тях сърдечно благодарим!


Файлът съдържа две отделни книги, подвързани в едно общо тяло. Първата и основна представлява рекламно-информационен албум на София, а втората е по-малка брошура, която съдържа каталог на софийски здравни заведения, лекарски кабинети, магазини, ателиета и работилници.

Предвид големия обем на албума възнамеряваме напред във времето да пускаме отделни материали и снимки и тук в блога. По този начин ще акцентираме по-добре върху интересните подробности, а детайлите ще станат откриваеми чрез търсачките.