9.04.2012 г.

За уличните кучета в София през 1926 г.


По проблема с уличните кучета в София разсъждава вестник "Пряпорец" от 28 юли на далечната 1926 г. Изданието е дигитализирано от Народната библиотека. Статията ни изпрати Любо Иванов.


София има нуждите на един голям център

...
Централната част на града особено има нужда от регламентация: против шума, против домашните животни, кучета, котки, свине, домашни птици и пр., и пр.
...
Една напаст са станали в София кучетата, които скитат денонощно из улиците.

Всяко куче, намерено без стопанин на улицата, трябва да се унищожи безцеремонно.

Никъде в Европа не може да се видят да скитат кучета по улиците. Само у нас тези животни ходят свободно по улиците и по гостилниците и разнасят разни паразити и други болести.
...
При сегашните строежи на къщите кучетата и котките са безполезни, а вредата им е доказана. Друг е въпроса за дворовете в покрайнините на града, дето кучето може да бъде като стражар, ако дворното място е заключено.

Общо правило трябва да се наложи, предвиждащо тежки глоби за всяко куче, което се държи без намордник даже в дворовете.   

Всички кучета, намерени на улицата денем или нощем да скитат, да бъдат унищожавани. В дворовете повече от едно от тези животни да не се позволява.

Да не говорим за другите животни, особено свинете. Тези животни в градовете нямат право да живеят. Който иска да ги развъжда, той трябва да отиде на село или далеч от градовете.

Бесът у нас върлува постоянно. Чудно е, че не се налага мярката, всяко куче да носи намордник и да се придружава от стопанина си. 

Куче, котка и други домашни животни вече са на изчезване в културните градове. Ние като че ли отиваме назад. А и без това чистотата на софийските улици е много съмнителна, та няма нужда още от излишен тор...
...
Санитарната дирекция също трябва да си каже думата, защото това засяга здравето на населението.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...