27.08.2012 г.

Паметникът на Патриарх Евтимий


Текстът е публикуван през 1939 г. в книгата „Паметниците на София” с автор Н. Ганев. Изданието е любезно предоставено от отдел „Краезнание” на Столичната библиотека. 


Паметникът на Патриарх Евтимий (1)

Ще бъде издигнат в скоро време в малката градинка, намираща се на ъгъла на бул. „Патриарх Евтимий" и ул. „Граф Игнатиев", до Германската легация. Инициативата за направата на паметника принадлежи на Столичната общинска управа, при състав: кмет — инж. Ив. Иванов и помощници-кметове: инж. Р. Михайлов, Хр. Манолов, Хр. Стоилов, Д-р Хр. Радославов и Ив. Лекарски. 


За направата на паметника (2) е бил обявен през 1936 г. конкурс между българските скулптори, членове на Съюза на дружествата на художниците в България, за изработване на проекто-модел за паметника, който трябвало да се състои от гранитен пиедестал и бронзова статуя на Патриарха. 

Според приготвената за целта конкурсна програма, били предвидени три премии: от 60,000, 10,000 и 6,000 лв. и две откупувания на непремирани проекто-модели по 2,000 лева. На печелившия първа премия се възлагало да направи от гипс фигурата на Патриарха, както и да ръководи отливката й от бронз и постройката на пиедестала. Основата на паметника, пиедестала и отливането на статуята се задължавала Общината да направи за своя сметка. 

Конкурсът бил произведен на 22 февруарий 1936 г. в помещението на Художествената академия, от жури в състав: председател — пом. кмета Христо Стоилов и членове: директора на същата академия проф. Н. Маринов, архитектите Й. Йорданов и Ив. Василев, и представителите на Съюза на д-ствата на художниците в България: Ст. Пейчев, скулптор, проф. Д. Гюдженов, художник, Пандо Киселинчев, скулптор, и Мара Георгиева, скулптор. Представени били 20 проекто-модела. Първа премия получил скулпторът М. Марков за проекто-модела с мото „Бранителят на Търновското царство", на когото и била възложена направата на паметника; втора — скулпторът В. Зидаров, художникът Д. Николов и архитектът К. Джангозов — за проекто-модела с мото „Пастир", и трета — скулпторът Йордан Кръчмаров — за проекто-модела с мото „Патриарх II". Откупени са били проектите с мото „1404" и „Живо слово" — първият работа на младия скулптор Асен Пейков, а вторият — на проф. Н. Кожухаров и проф. А. Дудулов. 

През м. август 1937 г. гипсовата статуя на Патриарха била готова и предадена на Общината. Отливането й станало в леярната на Столичната общинска техническа работилница към средата на следната 1938 година. Паметникът ще има обща височина 4,1 м., а само статуята — 2,20 м. За него Столичната община е похарчила всичко — за разноски по конкурса и направа — около 190,000 лв. Статуята струва 65,000 лв., а пиедестала — 40,000 лв. 

Паметникът, макар и напълно готов в отделните си части — основа, пиедестал и статуя, още не е поставен на мястото. Очаква се това да стане през пролетта на настоящата година, когато, по всяка вероятност, ще бъде и осветен, и открит. 


(1) Последен български патриарх и виден писател в края на XIV век. Роден в гр. В.Търново. Учил се е в Килифарския манастир при Св. Теодосий Търновски. След превземането на Търново от турците (1393 г.), бил е изтезаван и отвлечен в неизвестност. Според писанията на някои негови съвременници, трогателна и покъртителна е била сцената на раздялата на Патриарха с паството му. До последния момент той го е утешавал и увещавал да не отпада духом, и е проявил пред завоевателите твърдост и хладнокръвие, на каквито рядко смъртни са способни. Патриарх Евтимий е автор на много литургични книги, похвални слова, жития и послания. 
(2) Понеже паметникът още не е монтиран на мястото, даваме макетната му снимка.

Вижте също:

Откриване паметника на Патриарх Евтимий