6.02.2009 г.

Референдумът през 1946 г.


На 8 септември 1946 г. се провежда референдум за смяна на монархията с народна република. Участват повече от 91% от имащите право на глас, като над 95% от гласувалите се обявяват в полза на промяната. За едни този референдум се явява израз на искрена народна воля, за други - пример за груба фалшификация и манипулация.

Нека обаче видим как събитието е отразено в тогавашния печат. Фотоподборката е публикувана през октомври 1946 г. в списание "Съвременна България", издание на Министерство на информацията и на изкуствата - отдел вътрешен печат и пропаганда.

Текстът в списанието върви паралелно на френски, руски, английски и български. Публикуваме само българския вариант, като запазваме оригиналната подредба и текстове.


Корица - Статуята на Републиката (Намирала се срещу двореца, на мястото на по-късно построения мавзолей. Бел. моя)



Кълна се в името на народа и на Народната република България, че ще им служа предано и всеотдайно, че в своята дейност като народен представител ще имам пред очи само общонародните и държави интереси и ще положа всички усилия за защита свободата и независимостта на Родината.


ПРЕД ИЗБОРНИТЕ УРНИ

И водачи, и народ на 8 септември т. г. масово и с радост се стекоха пред изборните урни, за да осъществят отдавнашната си мечта - Народната република.





УТВЪРЖДАВАНЕ НА НАРОДНАТА РЕПУБЛИКА

Главният прокурор при Върховния касационен съд г. Борис Лозанов произнася речта си във връзка с произведения референдум.


Председателят на Върховния касационен съд г. А. Папанчев в тържествено заседание на съда при пълен състав от 32 члена, състояло се на 14 септември 1946 г., чете определението за резултатите от референдума, от което е ясно, че от общо гласоподаватели 4,509,354, гласували общо 4,132,107, от тях за Народната република 3,833,183, за монархията 175,234 и недействителни 123,690.


Председателят на Народното събрание г. Васил Коларов в тържественото заседание на Народното събрание на 15 септември т. г. обявява Народната република.



Народните представители полагат клетва за вярност на републиката.


Моменти от полагане клетва за вярност на републиката от войската и държавните служители.




ГАРАНТИРАНЕ ИЗБИРАТЕЛНИТЕ ПРАВА НА НАРОДА

Избирателен закон от 1945 г.

Глава II.

Чл. 8. Избиратели по тази наредба-закон са всички български поданици от двата пола, навършили 19-годишна възраст.
...
Чл. 10. ал. II. Военнослужащите гласуват в онази избирателна колегия, в района на която квартирува войсковата част в деня на избора...

Избирателен закон от 1937 г.

Чл. 8. Избиратели по тази наредба-закон са всички български поданици, навършили 21-годишна възраст мъже и жени, последните, ако са омъжени, разведени или вдовици...
Чл. 9. Не упражняват избирателните си права:
а) военните лица;
б) запасните, когато са свикани под знамената;
в) трудовите офицери, подофицери и редници;
г) стражарите (полицейски, горски, акцизни и митнически) и общинските пожарникари и
д) учащите се от средните учебни заведения.



Силата на Отечествения фронт се корени в доверието на българския народ и нашето поведение в тези избори ще се вдъхновява от тази основна мисъл, че българският народ е с нас и че нямаме нужда от накърняване законите и реда, за да се сдобием с доверието на българския народ.
Кимон Георгиев
Министър-председател



С преданост и всеотдайност, лишавайки се от почивка, от лични удобства, милицията ще отдаде с пълен жар всички свои сили, за да бъдат произведени изборите на 27 октомври при образцов ред и пълна свобода.
Антон Югов
Министър на Вътрешните работи


ИЗБОРИТЕ В МИНАЛОТО


Стотици бити и малтретирани бяха жертвите на предизборния терор на "демократичните" и фашистки режими у нас в миналото.


Хиляди доблестни синове на страната ни изкупваха чрез насилия и интерниране в предизборните борби прогресивните си намерения.



Затворите и участъците се пълнеха с политически затворници през време на изборите някога.


ИЗБОРИТЕ ДНЕС СА НАРОДНО ТЪРЖЕСТВО


На път към изборните урни.


И старата баба иска да гласува.


Народният министър Антон Югов в деня на изборите на разговор с народа.


Народният министър Димо Казасов на веселие всред народа в деня на референдума.


Майки и бащи със своите деца на ръце идват ентусиазирано да подкрепят великото дело на Отечествения фронт.



И инородците са в празнично настроение в деня на референдума.


В деня на изборното веселие, на въпроса на един чужд журналист: "Кой те накара да гласуваш?", Айше възторжено отговори: - Сърцето ми!

Корица



И два допълнителни материала:

Бюлетините за референдума

Някои архивни документи