12.01.2011 г.

Юбилейната книга на София (1928 г.)


По случай 50-годишнината от избирането на София за Столица на България Софийската Градска Община възлага на Комитета за история на София с негови средства да издаде Юбилейна книга.

Книгата съдържа множество статии, обхващащи историята и географията на Града, културно-просветния живот в София, както и стопанско-финансовите дейности в Столицата на Царството. Четвъртата част на Юбилейната книга отразява Обществено-административния дял. Книгата съдържа фотографии на членовете на Столичния Общински съвет, портретите на Кметовете на София от 1878 г. до 1928 г., когато се чества 50-годишният Юбилей на нашата Столица.

В няколко поредни публикации Блог "Стара София" ще представи Юбилейната книга и ще запознае нашите приятели с по-интересните статии или извадки от тях, изпускайки маловажни подробности и запазвайки изцяло речника и стила на авторите, без да добавяме коментари. За съжаление, не можем да запазим правописа, поради технически причини.

Надяваме се тези публикации да ни дадат възможност да опознаем родния ни Град по-добре и, опознавайки го, да го обикнем още по-силно.

Крикор Асланян


Книгата има две издания - обикновено и представително. Това е луксозното издание, изработено с твърди корици и златни букви, на първокласна хартия и с качествен печат.


Публикуваме и началните страници на това издание, носещи личното посвещение на кмета Вл. Вазов до арх. Богдан Раданов, началник на Архитектурното отделение на общината. Те ни бяха любезно предоставени от Румен Михайлов.

Книгата започва с обръщение на тогавашния Кмет на Града, Генерал Владимир Вазов, не само към всички софиянци, но и към целокупния български народ:

По случай 50-годишнината от освобождението на България, Столичният Централен Общински Съвет взе решение да се напише юбилейна книга на Столицата. Тази работа се възложи на Комитета за история на София при Българския Археологически Институт, с участието на представители на Софийската Община.

Юбилейната книга сега се предлага на благосклонното внимание на българския читател.

С гордост трябва да признаем, че нашата млада столица в течение на своя кратък свободен живот направи грамаден напредък: от едно незначително градче с тесни и криви улички и слупени къщурки, тя стана голям, многолюден град, с широки булеварди и красиви сгради, и с учреждения, които я правят истински духовен, културен и индустриален център на България.

Столица на един трудолюбив и напредничав народ, разположена в средището на Балканския полуостров, дето се кръстосват важни международни пътища, със своята красива околност, благоприятен климат и лековити минерални води, София има всички условия да стане важен политически и културен център и да бъде привлекателен, хигиеничен и красив град.

За съжаление, нещастният изход на продължителните войни спъна правилното й развитие и благоустройство.

Но тоя застой е временен.

Обитавана от интелигентно и енергично население, ръководена от мъдри управници и подкрепена от държавата, София скоро ще се съвземе и с бързи крачки ще тръгне по пътя на всестранен напредък и процъвтяване, за да оправдае своя хубав девиз: „Расте, но не старее".

Столичен Кмет: В. Вазов.


Отпечатани са и телеграмите, разменени между Н. В. Цар Борис Трети и Кмета на Града ген. Владимир Вазов:


В деня на 50-годишнината от освобождението на София, който е роден град на любимия ни Цар Борис III, между Негово Величество и Столичния Кмет са разменени следните телеграми:

Вл. Вазов, Кмет на Столицата, тук.

Искренно благодаря на Общинския Съвет и на Столичното Гражданство за изказаните ми чувства и пожелания в деня на петдесетгодишнината от освобождението на града. В този кратък период време едновремешното градче София стана един хубав и процъвтяващ град, благодарение на благотворните лъчи на свободата, за която столичани днес дават израз на своите чувства на признателност. Присъединявайки се към тези благородни чувства на софиянци, аз от сърце им пожелавам, скъпейки благата на тази свобода, да продължат с още по-голяма ревност и преданост усилията си за разцвета и напредъка на Столицата и я направят гордостта на целия български народ.

Царя.

До Негово Величество Борис III Цар на Българите

По случай 50-годишнината от освобождението на София, столичното население и общинският съвет, като благодарят на Бога и изказват дълбока признателност към братския руски народ, молят Всевишния да дарува здраве и дългоденствие на Ваше Величество, наш любим Цар, и да Ви подкрепи да продължите и завършите благополучно делото, започнато от Великия Цар-Освободител Александър II, за да може нашият трудолюбив и жизнеспособен народ да живее и се развива при пълна свобода и мир в своите естествени граници и да бъде, както в миналото, голям фактор за култура и напредък.

Столичен Кмет: В. Вазов.


Следва...