25.08.2011 г.

50 години от Универсиадата в София - допълнение



Като допълнение към публикуваните вчера спомени на нашия приятел Кико, посветени на 50-годишнината от Универсиадата в София, от отдел Краезнание на Столична библиотека бяха така любезни да ни изпратят още материали, които представяме днес на всички вас. Ето какво ни написаха от библиотеката:

 
Допълваме темата "50 години от Универсиадата в София". В Столична библиотека пазим специално издадената по този повод през 1963 г. книга. От там научаваме, че студентските игри се провеждат за първи път през 1924 г. по идея на Жан Петижан. Ето и цитат от книжката: " Наука, спорт, дружба, мир!" - под този девиз преминаха софийските игри! Под неговото сияние се наредиха и положиха тържествена клетва за честно и самоотвержено участие в Универсиадата стотици студенти и студентки от всички краища на нашата планета. В продължение на 10 дни този девиз звуча по етъра, поздравяваше хората чрез вестниците, надничаше от витрините, грееше от плакатите. Пулсът на Универсиадата биеше в нашия древен град!...Софийската Универсиада беше наистина величествен парад на младостта и красотата на световната студентска спортна младеж."
Изпращаме ви и няколко снимки от същия албум.

Стадионите



Новопостроената зала "Универсиада"



Студентското градче (Да не се бърка с днешния Студентски град. Това са блоковете на Цариградско шосе на 4-ти километър.)


Откриването




Легендарният (днес), а тогава млад лекоатлет Валери Брумел (СССР), поставя на тази Универсиада нов световен рекорд в скока на височина-2.25 м.


Д. Хлебаров поставя рекорд на Универсиадата в овчарския скок и печели злато за България-4.52 м.


Другия златен медал печели женският ни баскетболен отбор.


"София изпраща своя поздрав на всички студенти по света"