13.09.2011 г.

Покана за изложба



Ако сте заклети пешеходци, мечтаете да видите София без коли по тротоарите или просто искате да разгледате една приятна подборка от стари фотографии на столицата, тази изложба е за вас:


Изложба „София преди Синята зона”


Кога за последно сте виждали емблематични места в София като пл. „Св. Александър Невски” без автомобили? Ако не си спомняте или пък отговорът е „никога”, ще имате възможност да го сторите по време на изложбата на фотографии и пощенски картички „София преди Синята зона” от 19 до 25 септември в галерия „Credo Bonum”.

Изложбата се организира от сдружение „Фрий София Тур” като част от Европейската седмица на мобилността, в която София ще участва между 16 и 22 септември. Подкрепена е от Асоциация за развитие на София, сайта Стара София и Фондация Credo Bonum.

Снимките са подбрани от колекцията на сайта Стара София и показват столицата преди да бъде затрупана от многобройни паркинги на открито, автомобили по тротоарите и зелените площи и задръствания. Ще можете да видите над 20 познати места (ул. „Шишман”, ул. „Раковски”, пл. „Александър Батенберг” и др.) с един неузнаваем облик от различни периоди от развитието на града.

Вече повече от година сдружение „Фрий София Тур” организира безплатните пешеходни обиколки на английски език Free Sofia Tour. Над 6000 човека от над 85 държави от 6 континента са разгледали столицата чрез тях. С всяка една обиколка организаторите осъзнават все повече колко по-красив би изглеждал центърът на София без автомобилите.

Част от организаторите също са шофьори и разбират, че освобождаването на града не може да се случи без да се решат проблемите с движението по пътищата и паркирането. Те обаче се надяват, че изложбата ще насърчи намирането на цялостно решение, което да удовлетворява всички страни, част от което е например втората линия на метрото.

Изложбата е безплатна и ще продължи от 19 до 25 септември. Специално за изложбата галерия Credo Bonum на ул. Славянска 2 (вход от ул. Бенковски) ще е отворена с удължено работно време: 19-23 септември 11:00-19:00 ч.; 24-25 септември 15:00-19:00 ч.