25.10.2011 г.

„За почитаемите посетители на столицата”



Любомир Иванов 

Ако днес човек търси извор на информация за стария живот на столицата ни, то несъмнено онлайн архивите на Националната библиотека са място, към което той трябва да насочи вниманието си. Както сме споменавали и преди, служителите в библиотеката са поместили на сайта й голям брой издания от периода 1878 – 1944 г. Искаме да ги поздравим за техния труд и да ги уверим, че има хора като нас, за които тези издания са наистина полезни и които оценяват усилията им да направят информацията в тях обществено достъпна.

Този път сме извадили рекламите на някои от действащите и новопостроени софийски хотели в годините между 1909 и 1912. Рекламите са поместени в различни броеве на сутрешния ежедневник в. „Реч”. В споменатия период редакцията на вестника сменя няколко адреса – ъгъла на „Ангел Кънчев” и „Ив. Денкоглу”, пл. „Славейков”, ул. „15-ти ноември”,  ул. „Искър”, но съдържанието на изданието се запазва с голям брой изображения и атрактивни рекламни карета.

Новопостроени и все още спретнати, сградите на тези хотели вероятно са изглеждали наистина впечатляващо, имайки предвид, че много от тях в онези години са имали и естествените за архитектурата им мансардни етажи, които са били идеален завършек на фасадите и архитектурните елементи на сградите. Част от хотелите носят гръмкото название „гранд хотел”, но някак остават неясни критериите, по които са ги поставяли в тази категория. Все пак всички те са били модерни за времето си сгради, пълни с най-нови удобства и условия за добра хигиена, и са предоставяли на посетителите, дошли да разгледат столицата ни, обслужване на различни западни (и не само) езици. Тези хотели са любопитни обекти за изследване, тъй като част от сградите вече ги няма, а останалите са променили предназначението си или са изгубили от блясъка и интересните детайли по фасадите си.  

Хотел „Леге Палас”


Така например доста интересен е хотел „Леге Палас”, за който не разполагаме с никаква информация. Дори не знаехме, че сградата е била използвана с такава цел. Нито пък кога хотелът е прекратил дейността си и зданието е било използвано за друго. Историята на „Леге Палас” вероятно е наистина интересна, тъй като хотелът е построен на мястото на дюкянчетата-бараки „Трите еврейчета”, за които вече сме говорили. Сградата днес е известна като някогашна собственост на братя Барух и Моше Конфино. В рекламата от 1912 г. не става ясно дали сградата е изцяло нова за този период, тъй като ползват израза „нов, новопреустроен хотел”. Това, което ни е известно, е че в 1910 г. магазин/фирма „Трите еврейчета” все още е съществувал/а на ул. „Леге” No.1, със съдържател/собственик М. Я. Варсанов. Съдържател на хотела в 1912 г. пък е Георги Ив. Кьосев. С една дума – имаме истински пъзел.

Хотел „Булевард”


Хотел „Булевард” на бул. „Мария Луиза” и „Цар Симеон”, от друга страна, днес е изцяло заменен от една кооперация - мастодонт, чийто размери говорят единствено за грандоманщината на нейния създател. Тази кооперация своеобразно се вписва в „шаренията”, която цари днес по бул. „Мария Луиза” – стари опърпани и олющени сгради, екзотично ново строителство, ръбати стъклени щедьоври, както и неизменните жилищни кооперации. Жалко за тази разнородност, жалко и за съборения хотел – сградата му е била наистина приятна. Любопитното от рекламната й снимка е това, че е само на два етажа. Вероятно съвсем скоро след това е достроена до пълния си вид, с който вече ни е позната на сайта.

Хотел „Централ”


Другата безкрайно интересна сграда е тази на хотел „Централ”, който се е намирал на бул.”Драгоман” No.56, на ъгъла с бул. „Сливница”. Негова снимка бегло сме виждали вече тук: сградата най в дясно, стояща пред църквата „Св. Св. Кирил и Методий”. Сградата на хотела е имала разчупен силует и интересна дървена конструкция на покрива, подобна на тези, които днес можем да видим върху редица стари къщи, но не и върху хотел. Ако беше запазен до наши дни, това щеше да го прави уникален. Днес от сградата няма и следа, като на този ъгъл на двата булеварда сега се разполага част от Женския пазар.

Ето още няколко типични за онова време реклами на старософийски хотели:

Хотел „Париж”, бул. „Мария Луиза”


Хотел „Комерсиал”, пл. „Бански”


Хотел „Сплендид”, пл. „Бански”