13.12.2011 г.

Как бяха изхарчени 25 хиляди лева от парите на столичани



На 14.07.2011 бяха публикувани утвърдените от Столичния общински съвет проекти, които получават финансиране по Столична програма "Култура", приоритет №8 - "Историческо наследство, социализация на недвижими паметници на културата и културни традиции на столицата". Сред тях под номер 12 е проектът на фирма „АЛЕОН” ЕООД „Културните паметници на София – интерактивна карта и интернет каталог”, получил финансиране от 25 000 лв.

Чудесно, помислихме си ние, най-после ще бъде запълнена една съществена дупка и София ще получи пълен и подробен интернет каталог на архитектурните си паметници.

Каква беше изненадата ни, когато се сблъскахме с "продукта", погълнал 25 хиляди лева от данъците на столичани. Под формата на дигитална фотогалерия са подредени основни софийски забележителности, всяка от тях придружена от няколко изречения информация (други нямат и толкова). Никакви стари фотографии, планове или задълбочена експертиза за историята или общественото значение на сградите. Използвани са текстове от различни интернет източници, в това число Уикипедия, в нарушение на авторското право. Според специалистите по уеб дизайн, страницата е далеч и от доброто техническо изпълнение, което буди въпроса за какво всъщност са били похарчени тези 25 хиляди лева.

Освен това, на редица места са допуснати очевидни грешки. Използват се стари наименования на улиците и площадите (бул. Толбухин, ул. Софийска комуна), Паметникът на Цар Освободител е Паметник на освободителите (както е преименуван в годините на социализма), а особено фрапиращи са следните случаи:

Според сайта тук все още се помещава Националният исторически музей.

Това пък е Столична библиотека.

 Това според авторите е сградата на Народното събрание, пострoена от Константин Йованович през 1884-1886 г.

Астрономическият институт

Междувременно, става ясно, че авторът на сайта търси помощ и информация по различни интернет форуми, вместо да се обърне към специализираните институции, създадени с тази цел. Това е далеч не просто от изследователския принос по темата, но и от елементарните професионални стандарти.


В същото това време, когато Столична община харчи 25 хиляди за подобен неадекватен проект, експертите от общинското предприятие "Стара София" нямат собствена страница. А сайтът на Националния институт за недвижимо наследство, от своя страна, е подарък от някаква фирма и е напълно безполезен. С тези средства институциите можеха да създадат наистина стойностни и съдържателни страници.

За съжаление, отново ставаме свидетели на пропилени обществени средства, дадени след съмнителен конкурс и без контрол за напълно негоден и непрофесионален продукт. Няма да питаме Общината дали е доволна от това разходване на средства, а ще зададем този въпрос на столичани.

Развитие по темата от 9 януари 2012 г. - позиция на кмета г-жа Фандъкова.