28.12.2011 г.

София преди и сега: "Алабин" 35



Въпреки че се намира в самия център на София, "Алабин" 35 днес е невзрачно и незапомнящо се с нищо местоположение, чието споменаване едва ли извиква някаква ясна представа или асоциация в съзнанието на столичани. Адресът е по-известен като вече несъществуващото кино "Европа палас".

Според някои източници на това място след Освобождението се е намирал един от първите театри в София - театър "Одеса", основан от хърватина Гаврил Йованович. В книгата си "София през вековете" Монеджикова пише: "Откъм северната страна на улицата Алабин на дн № 35 се намирал театър "Одеса" на Гаврил Йованович, дето за пръв път са играни Разбойници на Фр. Шилер. Днес на това място се издига модерно кино — Европа палас." 

С тази снимка в някои публикации се илюстрира ул. "Алабин 35", но е възможно сградата да е в съседство. Вижда се надписът на оградата "...ъ Одеса" - вероятно "Театъръ Одеса".

От своя страна обаче Кирил Христов разказва: "На мястото на "Европа палас" тогава бе прочутият хотел Люксембург, в който лятно време гостуваше оперната трупа на сеньор Гуаско и даваше в двора своите представления, а на източната страна на тая опера до самата сцена на ъгъла на улица Цар Калоян бе прилепен най страшния тогава по Стамболово време полицейски участък в който недоотробували българи налагаха по цели нощи свои събратя..."

През 1938 г. на това място се открива кино "Европа палас". Новата сграда е дело на архитект Асен Михайловски. В пресата излизат ласкави отзиви за "най-големия кинотеатър не само в България, но и в Югоизточна Европа". 

Статията е от в-к "Литературен глас" и е дигитализирана от Народната библиотека, изпрати ни я Любо Иванов.

По-късно киното е преименувано на "Димитър Благоев", а в наши дни някогашната културна придобивка отдавна не функционира и далеч не изглежда така изящно, както е описана в горната статия. Според информация от пресата, сградата е купена от голям инвеститор и предстои превръщането й в търговски обект.

Снимка: Крикор Асланян