16.11.2018 г.

1000 метра над София (1914 г.)


Списание "Аз знам всичко" от 29 юни 1914 г. отразява един любопитен епизод от ранната история на въздухоплаването и фотографията в България. Става дума за едно от първите заснемания на столицата от въздуха, станало възможно благодарение на бурното развитие на авиацията в онази епоха. По-малко от 4 години по-рано, отново над София, руският авиатор Борис Маслеников провежда първия самолетен полет в България. Съществуват сведения, че по време на този полет са направени аеро снимки на София, но поне за нас те остават неизвестни.


1000 метра над София

Горната снимка представлява един изглед на столицата, снет от нашия фотограф при полетите му с аероплана "Румплер" от една височина от 1000 метра. Снимката е направена с апарата на в. "Утро". В средата й се вижда центъра на града, катедралата "Св. Неделя".

Цяла седмица столичани се любуваха на чудно смелите полети на пристигналия в столицата германски пилот Алфред Фридрих, извършвани с моноплан „Румплер“. Последните имаха за цел да изтъкнат пред нашите военни авиатори всички преимущества и голямата устойчивост на германския тип летателни машини. Извършиха се и военни упражнения — издирване на заели позиции и укрили се или в движение в околността на София батареи, разузнавателна служба, която летелите с моноплана артилерийски офицери изпълниха с рядък успех.

Пилота Алфред Фридрих изминал с аероплан пътя Берлин-Париж-Лондон-Берлин

Пилотът Алфред Фридрих и германския поручик изминал с кон пътя Берлин-София

Докогато всички наши военни аероплани са стари, съвършенно негодни вече за никаква работа летателни машини, „Румплер“ има неизброими превъзходства. Моноплана отдалеч има чудно красив изглед и прилича на същински орел, с който и наистина съперничи. Средната бързина, с която аероплана се движи, е около 120 километра в час.

Моноплана „Румплер“ на 25 м. височина.

Авиаторът бе така любезен да извърши един полет и с нашия фотограф. Един изглед на столицата, направен с апарата на в. "Утро", единствения пригоден и за такива снимки, поместваме на първа страница.

Нашият фотограф след полета

Смелият авиатор изпълни и първото далечно пътувание у нас с аероплан, като с един пътник, военния авиатор поручик Поп Кръстев, замина от София за Русе.