1.03.2012 г.

София и имената на нейните улиците



Крикор Асланян

Поводът за този коментар е преименуването на една от най-хубавите и централни улици на Столицата. Става въпрос за булевард "Васил Левски".

Покланям се дълбоко пред делото и саможертвата на Васил Иванов Кунчев - Левски - национален герой и най-велик българин за всички времена.

Отдавна в центъра на София една прекрасна централна улица е кръстена на него. Тя има само един дефект, според общинарите, много е къса. И решили да нарекат "Левски" една друга, също хубава и централна улица - булевард, освен това и по-дълга. И така, един булевард, който в миналото носеше различни имена за отделните си части, беше прекръстен. А другата също претърпя поредната метаморфоза и един хубав ден се събуди като “улица Дякон Игнатий”. Това пак е Левски, но “перифразиран”. Нищо чудно след време да се появи и улица “Джингиби” /друг прякор на същия човек/.

И така, булевард "Трайко Китанчев", преименуван на "Сталинград", а по късно "Волгоград" стана бул. "Васил Левски". Другата част на същия този булевард се казваше "Фердинанд", по-късно - "Толбухин", след това не знам какво си още и сега е също булевард "Васил Левски". А онази част между ул. "Граф Игнатиев" и НДК, която се казваше бул. Скобелев, сега е "Васил Левски". Пълна какафония. Може би в бъдеще някой отново ще прекръсти този булевард или части от него.

Моят въпрос е докога ще се издевателства с имената на улиците? Има десетки нови квартали и безименни улици, които могат да носят имената на видни българи или на чужденци с голям принос за България. Неотдавна научихме, че в квартал "Овча Купел" безименни улици са кръстени на видни български и чужди архитекти, работили за разкрасяването на Града и са оставили забележителни архитектурни поаметници. Прекрасно решение на Общината. И отново прояви на недомислие /меко казано/ - “те заслужавали по централни улици”?!

Улицата е като човека, ражда се, расте, развива се и би трябвало да носи ЦЯЛ ЖИВОТ едно и също име. И така е в много европейски страни. Идете в Париж, разходете се по малките криви улички около катедралата "Парижката Света Богородица" - това е най-старата част на града. Рождената люлка на Париж, наречена “La Cité”.

В Париж можете да се разходите по бул. "Севастопол", по бул. "Сталинград" /да, не са преименувани/. Едва ли, когато Хан Крум е завладял древна Сердика и я прекръстил на Средец, е имало улици. По време на турското робство също, предполагам, улиците не са имали имена, но е имало имена на десетки квартали. Вероятно улиците са били назовавани с нещо значимо или забележително, което се е намирало на тази улица - черква. училище, баня или административна сграда. За всички е ясно защо в София има улица “Черковна”, а в Монтреал “rue de l’Eglise".

Нека вземем за изходна точка Освобождението и годините на големите градоустройствени промени след това и да спрем с жонглирането с имената на улиците по политически и модни причини и тенденции. Иска ми се да се раждаме, да живеем и умираме на една и съща улица, ако не сме се преместили в нов дом, на нов адрес.

Вярно е, че понякога при мащабни градосутройствени промени изчезват цели улици и площади, но това се случва изключително рядко. И това може да се случи навсякъде по света. Това не бива да го изживяваме болезнено и да оставим емоциите на страна. Но смени на имена на улици, булеварди и площади по политически, временно-конюнктурни или модни причини, не трябва да се допуска.

С този кратък коментар бих искал да предизвикам градивна, интелигентна дискусия по въпроса за имената на улиците на София. Имате думата и се надявам да спазваме добрия тон, уважението към мнението на другия  и да се получи дискусия между интелигентни и възпитани хора.