13.01.2019 г.

Маниери от Царство България: В трамвая


В новата ни рубрика "Маниери от Царство България" ще ви запознаем с някои основни правила на поведение, утвърдени като норми на доброто възпитание преди 1944 г. Текстовете са извадки от книгата "Дом и общество" от 1935 г. с автор Лили Янакиева.


В трамвая

Когато пътувате с трамвая или автобуса, не разговаряйте на висок глас със сьседите си. Не е необходимо околните да слушат разговора ви. Бъдете също предпазливи в споменаването на чужди имена или в съобщаването на нещо интимно или тайна, защото не знаете кой може да чуе и какви могат да бъдат последиците.

Не са разполагайте на широко. На пречете на съседите си с чанти, кошници и пакети. Не се бутайте с лакти и не протягайте краката си напред или встрани, защото кондукторът или някой друг може да се спъне в тях. Ако, по невнимание или несръчност, закачите някой пътник или го настъпите, побързайте да се извините.


Винаги отстъпвайте мястото си на стари хора и на майки с деца в скута — дори и да ви са непознати.

Не е прилично господата да се заглеждат в дамите. При подобно държане, дамите, от своя страна, трябва да дават вид, че нищо не са забелязали. Ако някой мъж се осмели да заприкаже непозната госпожица или госпожа, тя не му отговаря. Позволи ли си, при слизане от трамвая, да я последва, тя се отбива в друга улица, а ако той продължава нахалството си, тя има право да се оплаче на стражара.

Вижте също: Целуване на ръка
                        Как да поздравяваме