18.03.2010 г.

За любителите на ретро фотографиятаПрепоръчваме ви изложбата с фотографии на Пенчо Балкански от периода 1933-1939 г. Тя е подредена в залите на НХГ (в Двореца) и ще продължи до 31 март.

Подробности за събитието в официалното съобщение на НХГ:

Това е първата изложба за 2010 година, с която НХГ открива сезона от календарния си план за временни експозиции.

Изложбата, свързана с името на художника Пенчо Балкански представлява уникална ретро-фото-експозиция с творби от 30-те години на ХХ век. Пенчо Балкански (1908-1985) е запомнен от съвременниците като оригинален график и живописец. Неговият начален път в изкуството, свързан с фотографията, днес е почти забравен. А в периода 1933-1939 година Пенчо Балкански, собственик на фотоателие “Луна” в центъра на София, урежда шест последователни художествени фотоизложби. Първата от тях е в галерия “Родно изкуство”, бул. Цар Освободител № 14, София. Следват Пловдив (1934), Варна и Белград (1935), Виена (1936) и отново София (1939). Както проличава от тогавашните възторжени отзиви в пресата, Пенчо Балкански се изявява “като вещ художник”, който “рисува съвременния живот и чрез обектив и колорит дава състояния, надминаващи художествените картини”.

Пенчо Балкански

Щастие е, че по-голямата част от тези творби са съхранени в семейния архив на художника и днес, поизтупани от прахта на забравата, могат отново да бъдат видяни. Обагрени с патината на изминалото време, те са получили и нови характеристики на експонати с музейна стойност.

В настоящата експозиция в залите на Националната художествена галерия са представени близо 150 оригинални фотографии - портрети, пейзажи, актова фотография, сцени от бита, социални и народни типажи, характерни за 30-те години на ХХ век. Те са придружени с любопитни документални факти и предмети като фотоапаратът “Кодак”, чийто обектив Vesta Portrait f-5, е запечатал хиляди образи. В панорамата от портрети срещаме великия руски бас Фьодор Шаляпин, френския виолонист Анри Марто, детето-чудо на цигулката Васко Абаджиев, Йохан Щраус (внук), кинозвездите: Адолф Волбрюк, Ивет Лебон, Фрида Рихард, Лилиан Диц. Тук са и български знаменитости като Александър Балабанов, Антон Страшимиров, Владимир Димитров-Майстора, Андрей Николов, Иван Мърквичка, Надя Ножарова, Ангел Сладкаров, Ружа Делчева, Никола Балабанов, Александър Малинов, Михаил Маджаров и редица други.

Фотография от изложбата

Особен интерес представляват фотографиите от Виенската изложба (1936), която донася европейска слава на художника. Именно виенските специалисти провъзгласяват Пенчо Балкански за ЗА ГЕНИЙ НА НОВАТА ФОТОТЕХНИКА. Със своите способности на фотограф, кинооператор и художник, той печели необичайна за времето си популярност. Това се дължи не само на перфектното овладяване на всички новости във фотографията, но и на умението му “да улавя мига”, а след това да дообработва с художествени средства изображението от позитива, което прави творбите му неповторими.

Жанет Митева – уредник на изложбата,
автор на Албума-каталог, посветен на фотографията на Пенчо БалканскиРепортаж от откриването на изложбата можете да видите тук.

Повече за Пенчо Балкански, някои снимки от изложбата и част от нейния каталог (чудесно издание, което горещо препоръчваме) са достъпни тук.

Ние, като блог посветен на Стара София, ще си позволим да разкажем за един детайл от биографията на Пенчо Балкански. През 1936 г. той премества своето фото студио "Луна" на улица Левски 11, срещу тогавашната сграда на Софийска община. Ателието се превръща в едно от най-популярните фото студия в столицата.


Фото "Луна" се намира в сградата в дясно, на негово място днес е кулата на Кубадински (Министерство на транспорта).


Интериорът.

Бележка: снимките, които сме използвали в тази публикация, са част от каталога на изложбата.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...