3.10.2010 г.

Граждани с грижа за Стара София


Темплар ни изпрати своите впечатления от една чудесна инициатива в Лозенец. Добър пример, който споделяме с всички вас:


Искам да докладвам за едно прекрасно и пълно с оптимизъм събитие, на което имах щастието да присъствам. То е от рубриката "Прастара София"

В Лозенец, на края на ул. Димитър Хаджикоцев, до самия Южен парк имаше изоставени разкопки на римски мавзолей от IV век, открити през 2001г. Оттогава археологическият обект буренясваше и се беше превърнал в сметище, змиярник и сборище на клошари.

От вчера това вече не е така. София има един нов, прекрасен археологически обект, свидетел на древната и история.

Всичко се случи от чистия ентусиазъм и гражданска инициатива на скулптурa Андрей Врабчев, който заедно с Ивелина Кючукова отправи призив във Фейсбук за организиране на "Римски съботник" . Отзоваха над 70 души, сред които голяма група ученици в Художествената гимназия. Общината също се включи с каквото можа, благодарение на ентусиазма на кмета на Лозенец Прошко Прошков, който осигури в почивния ден два общински камиона за извозване на над 6 тона боклук, храсти и пръст. С труд и желание се включиха секретарят на община Лозенец Лили Христова и зам. кмета на Столична община по културата Христо Ангеличин, който беше решил, че като не може да осигури бюджет за подобни събития, може поне да се отсрами в работата и въртя лопатата здраво.

Само за няколко часа опасното и обрасло място стана неузнаваемо.

Честито София!

Преди.

Повреме.

След.

В процеса на работа.