14.10.2010 г.

Ден Първи. След последния


Днес ще стане дума за една фотоизложба. Наречена многозначително "Ден първи. След последния", тя се проведе през месец септември в галерия "Върхове" на СИБанк, ул. Славянска 2.

Показаните фотографии на Никола Стоичков са запечатали столицата в един преломен исторически момент - 9 септември и дните, непосредствено след тази дата.

От таблата ни гледа София, разпъната между две епохи, между отчаянието и надеждата, между "Ура!" и "Смърт!". Една ужасена и объркана столица с унищожено минало и неясно бъдеще. Съдбовни дни, които делят на две не само хронологически българския 20 век. Те оставят след себе си една друга, много по-дълбока, разделителна линия в българското общество. За съжаление, твърде видима и до днес.

Брошурата - лице и гръб.
Кой е Никола Стоичков:

През 1944 г. Никола Стоичков работи като ръководител на фотографската служба към отдел „Културни грижи" на Столична голяма община. По онова време основна задача на службата е да документира политическия и обществен живот в столицата, последиците от бомбардировките и промените, през които преминава градът. Така фотографът трупа безценни исторически кадри, които се ползват тогава от Музея за история на София, Градския архив, Градската картинна галерия, сектор „Печат", списание „Сердика".

Фотографската академия получава като дарение за колекцията си част от наследството на Никола Стоичков - една сбирка от близо 200 черно-бели фотографии, запечатали преломните събития и облика на столицата от средата на миналия век - и краткото послание „Погрижете се добре за тях. Това е целият ми живот."
За съжаление, изложбата премина незабелязано дори за нас, научихме за нея едва в последния ден, часове преди закриването й. Поради тази причина не успяхме да напишем своевременно за нея и да ви я препоръчаме. Дано поне снимките, които направихме, да задоволят любопитството ви.

Фотографиите разделяме на три тематични групи: Унищоженият град, Нова надежда и Живот след войната.

Унищоженият град:

Площад "Александър"Площад "Света Неделя"Сградата на Земеделска банка на Раковска


Коли за извозване на отломките.


Районът около ротондата "Св. Георги"Ул. Славянска с Министерството на правосъдието.


Улица "Калоян"


Пасажът "Св. Никола"


Площад "Бански" и "Мария Луиза"Днешният бул. "Стамболийски"
Нова надежда - София посреща съветските войски и българските партизани:

Животът след войната:

Без домОчи в очи с реалносттаВъпреки това обувките трябва да са чистиТоварът на времетоВодовъртежът на епохитеВъзстановеното движение на обществения транспорт винаги се е разчитало като знак за завръщане към нормалността.Трансформация на царския дворец:

Събаряне на оградата и разчистване на парковата растителност

Статуята на Републиката

Кордон от статуи, гледащи към някогашния дом на династията

Преустроеният площад

Селото и градът
Снимки от тази епоха представихме и през февруари 2009 г.:

Част 1

Част 2

С тази публикация засега приключваме темата за София и войната.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...