25.10.2010 г.

Три стойностни събития за приятелите на Стара София


Имаме удоволствието да ви предадем няколко покани, които получихме по електронната си поща.


1. Покана от Прошко Прошков, кмет на район "Лозенец", за дискусия за бъдещето на Водната кула

Водната кула в кв. Лозенец е една от забравените архитектурни забележителности на Стара София. Изградена е през 1929 г. – през "златния век" в архитектурата на Стара София. Когато техническата нужда от нея отпада, в продължение на десетилетия кулата е занемарена.

Инициативата ми цели да възвърне блясъка и да извади от забравата тази интересна и незаслужено пренебрегвана сграда, като прибави културен акцент към нейното архитектурно значение. Старата кула има потенциал да се превърне в една от емблемите не само на „Лозенец”, но и на позагубения градски дух на стара София.За жалост не знаем много повече за нея.

Бих искал да ви поканя, а чрез вас и любителите на Стара София на дискусия за бъдещето на Водната кула в район „Лозенец” и изложба с проектите на студенти от НБУ за превръщането на Водната кула в културен център.

Целта на дискусията е да постави идеи и визии за бъдещето на Водната кула като архитектурен паметник с културно-историческо значение за София и място за активен социален живот. В дискусията ще се включат архитекти, общественици, студенти и граждани.

На събитието ще бъдат показани отличените проекти на студенти от Нов български университет за превръщане на Водната кула в културен център.

Няколко месеца по-рано район „Лозенец”, съвместно с Нов български университет, проведе студентски архитектурен конкурс на тема „Културно-историческото бъдеще на Водната кула – възможни архитектурни решения за превръщането й в културен център”.

Събитието ще се състои на 26 октомври, вторник, от 18 ч., Водната кула (между ул. „Галичица” и бул. „Дж. Баучер”).




2. Семинар за курорта Банкя и сградата на Минералната баня в Банкя

Проявата ще се проведе на на 28 октомври 2010 г. в зала 2 на Централния дом на архитекта на ул. "Кракра" 11, от 10:00 до 15:00 часа.

Пълната програма на семинара:



3. Покана от Столична библиотека

Столична библиотека ви кани на представянето на книгата "Празници в София" и изложбата "Софийски храмове". Събитието ще се състои на 1 ноември 2010 г. от 17.00 ч. в мраморното фоайе на библиотеката.