11.10.2010 г.

Булевардите "Хитлер", "Мусолини" и "Виктор Емануил III"




За радост на целия български народ през септември 1940 г. Южна Добруджа е отново присъединена към Царство България. Малко известен факт е, че в знак на признателност към Италия и Германия Столична община решава да преименува три основни булеварда в чест на техните водачи - Адолф Хитлер, Виктор Емануил III и Бенито Мусолини. Макар имената да се запазват едва за няколко години, това остава един от любопитните моменти в биографията на софийските улици.


На 1 октомври 1940 година е свикано специално заседание на Столичния общински съвет, на което предложението е тържествено прието. Реч пред заседанието произнася кметът на София инж. Иван Иванов, а до тримата държавни мъже са приети нарочни телеграми, които да ги известят за решението.


Улица „Регентска", от паметника на Васил Левски до моста на булевард „Евлогий Георгиев", получава името "Виктор Емануил III".


Булевард „Евлогий Георгиев", от булевард „Виктор Емануил III" до улицата „Генерал Гурко", е кръстена на Адолф Хитлер.


Булевард „Евлогий Георгиев", от улица „Гурко" до моста на булеварда „Фритьоф Нансен", носи името на Бенито Мусолини.


Пълномощните министри на двете страни - Херберт барон фон Рихтхофен, извънреден пратеник и пълномощен министър на Германския Райх и граф Массимо Маджистрати, извънреден пратеник и пълномощен министър на Италия - са отличени с почетния знак на столицата.



Пълният текст на речта на инж. Иван Иванов, приетите телеграми и откъси от благодарствените слова на пълномощните министри можете да прочететe тук.